window.addEventListener('load', function() { PiggyWidget.open(); });
top of page

GESCHIEDENIS

2010 - 2024

HISTORIE

In 2010 opende de eerste vestiging van Brownies&downieS. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een landelijk geliefde formule van succesvolle lunchcafés met 59 vestigingen door heel het land.

HISTORIE

Het verhaal van Brownies&downieS begint op een bijzondere plek. Namelijk de – toenmalige -  Bernadetteschool in Oss. Thijs Swinkels volgt een opleiding aan het CIOS en moet daarvoor op zoek naar een stageplek. Uiteindelijk komt hij terecht op de Bernadetteschool, een school voor speciaal onderwijs. In eerste instantie ziet Thijs dit niet zo zitten, maar hij besluit er toch voor te gaan. Na dag één is hij verkocht.

 

Na zijn opleiding wil Thijs iets met zijn ervaringen doen. Als bijbaan werkt hij als hulpkok bij een cateringbedrijf. Zijn liefde voor horeca en zijn kennismaking met de leerlingen op de Bernadetteschool wil hij graag combineren. Van daaruit komt hij op het idee voor een echt goede lunchzaak waarin plek is voor mensen met een beperking. Dit wordt het begin van Brownies&downieS. Het idee is misschien niet helemaal nieuw in Nederland, maar de manier waarop Thijs het wil doen is dat wel!

2010

Na maanden voorbereiding opent de eerste vestiging van Brownies&downieS in de voormalige synagoge van Veghel.

De combinatie van heerlijk eten en drinken met de bijzondere gastvrijheid van onze medewerkers in een ontspannen sfeer zorgt voor een nieuw en uniek horecaconcept in Nederland. Het concept blijkt direct een doorslaand succes.

2011 - 2012

Door het enthousiasme en de vele zorgaanvragen van ouders wordt in de loop van 2011 een tweede eigen vestiging in Sint-Oedenrode geopend.

In oktober 2012 volgt een cruciale stap in de ontwikkeling van Brownies&downieS: de opening van de eerste franchisevestiging in Asten.

ROOI_B&D.jpg
Oisterwijk6.jpg

2013 - 2014

Wow! Er zijn al 10 vestigingen van Brownies&downieS, voornamelijk in Brabant. Nu willen we ervoor zorgen dat ook de rest van Nederland gaat kennismaken met Brownies&downieS. 

Voordat het zover is kiezen we ervoor om als franchiseformule eerst een volgende professionaliseringsslag te maken, van een soft- richting een hard-franchiseformule.

2015

Dit is het jaar waarin wij onze grenzen verleggen, letterlijk en figuurlijk. En niet alleen in Nederland!

Er openen namelijk nieuwe vestigingen in Baarle-Hertog, net over de grens in België en tijdelijk zelfs in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Kaapstad2.jpg

2016-2017

Een hectische periode, we groeien door naar maar liefst 40 vestigingen door heel Nederland! Tegelijkertijd start onze fantastische samenwerking met de Dirk Kuyt Foundation, die sindsdien met al z’n vrijwilligers de Brownies&downieS Sportdag organiseert.

DK_WEB_2016.jpg

En we brengen ons eigen kookboek uit: het Grote Brownies&downieS Taartenboek met liefst 40 heerlijke recepten.

De boekpresentatie doen we samen met Dirk Kuyt zelf, tijdens een uitzending van RTL Late Night. Cool he?!

 

IMG_1844.jpg

2018 - 2019

We groeien gestaag door naar 45 vestigingen in 2018. In 2019 we winnen onze eerste (maar niet laatste) GfK Formule-award in de categorie Coffee & Lunch!

2020 - 2021

De coronaperiode is ook voor Brownies&downieS een onzekere en moeilijke tijd. Maar we houden gezamenlijk de moed erin en weten deze episode met veel doorzettingsvermogen en creativiteit te overleven.

Ondanks corona komen er nieuwe vestigingen bij, waaronder onze eerste Brownies&downieS Grab&Go op de TU Eindhoven. Later gevolgd door UTwente. Ook versterken we onze organisatie met Brownies&downieS Zorg, gespecialiseerd in zorgbeleiding en -administratie t.b.v. de vestigingen.

Als klap op de vuurpijl worden we in 2020 én 2021 verkozen tot overall winnaar van de Foodservice Awards!

2022

Na corona kijken we weer vooruit! We openen nieuwe 2 vestigingen en sluiten ons in september aan bij foodserviceorganisatie Albron. Want we willen ook de komende jaren blijven groeien. Met nieuwe franchisevestigingen op mooie plekken in Nederland en, samen met Albron, op mooie plekken binnen bedrijfsleven, overheid en zorg.

2023

Brownies&downieS bestaat 12,5 jaar! Wat is er veel bereikt in die tijd: van een eerste idee tot een landelijk geliefde formule van succesvolle lunchcafés. Een succes gebouwd op goed eten en drinken in een ongedwongen sfeer, op de bijzondere gastvrijheid van onze medewerkers en op de kracht van lokaal ondernemerschap met de ondersteuning vanuit een professionele franchiseorganisatie. Op naar de 25 jaar!

20230224_Brownies_&_DownieS_Food 3.jpeg
studio session-093.jpg
2024

59 VESTIGINGEN

1250 COLLEGA'S

1 GROTE FAMILIE

bottom of page