top of page
cor.png

Cor Broekema

Een lange ijzeren rails ligt op de houten werktafel voor Cor Broekema. Heel nauwkeurig klikt hij de wieltjes in de daarvoor bestemde gaatjes. Zodra de rails vol is, legt hij die op de grote stapel en begint hij aan de volgende. ‘Eindelijk heb ik een echte baan en verdien ik geld. Dat kan ik nu uitgeven aan kleding. Ik moet er goed uitzien’, zegt hij met een brede glimlach op zijn gezicht.

Vier dagen in de week stuurt Cor zijn fiets richting Vanderlande Industries. Daar heeft de 23-jarige Veghelaar als productiemedewerker een fulltimebaan. Voor Vanderlande was het de eerste keer dat het bedrijf een medewerker met een licht verstandelijke beperking in dienst nam. ‘In het begin was dat even wennen, maar hij heeft zich prima aangepast. Cor is een voorbeeldige werknemer. Hij is als eerste binnen en aan het einde van de dag moeten we hem naar huis sturen’, zegt teamleider Mike Schijf.

Zijn ouders horen het met trots aan. ‘Cor heeft zijn plek in de maatschappij gevonden’, zegt vader Michel. Hij benadrukt de ontwikkeling die zijn zoon in de vierenhalf jaar dat hij bij Brownies&downieS begeleid werkte heeft doorgemaakt. ‘Er zit veel meer in deze mensen dan velen vaak denken. Het gaat erom dat zij op de goede manier worden gestimuleerd. Brownies&downieS weet de juiste snaar te raken.’

Dat deed hij ook in de bediening bij Brownies&downieS. In eerste instantie als stagiair, maar vrij snel daarna als vaste medewerker. ‘Dit was de perfecte overgang voor mij tussen school en betaald werken. Bij Brownies&downieS heb ik geleerd met mensen om te gaan en hoe het is om voor een baas te werken.’

_VDV3608.jpg

Jeroen van den Bosch

Toen we in 2010 startte in Veghel was hij er direct bij. Jeroen van den Bosch (27) was de allereerste werknemer van Brownies&downieS. Vandaag de dag zet hij zich nog steeds met liefde en plezier in en heeft hij zelfs flinke stappen op de spreekwoordelijke ladder gezet.

 

“Twaalf jaar geleden, op 1 september 2010, begon ik als eerste werknemer bij Brownies&downieS. Het was voor mij een hele eer dat ik bij de officiële opening het lint mocht doorknippen. Ik begon met werken op zaterdagen, omdat ik ook nog naar school ging. Toen ik klaar was met school, ben ik naast de zaterdag ook twee dagen doordeweeks gaan werken.”

 

Brownies&downieS startte in een klein, maar knus pand in de voormalige synagoge van Veghel. Jeroen herinnert zich vooral de momenten van samenzijn: “’s Morgens dronken we voor het werken eerst samen koffie, daar genoot ik heel erg van. En ’s middags maakten we samen schoon”. En af en toe gebeurde er iets heel bijzonders. “in 2012 kwam Caroline Tensen op bezoek voor het programma Familieberichten en in 2016 ben ik op TV geweest bij RTL Late Night”.

 

Twee jaar geleden werd Jeroen blij verrast toen hij gevraagd werd op het hoofdkantoor te komen werken. Dat vond hij heel fijn, omdat hij Thijs – die destijds niet meer in de lunchzaak werkte, maar vooral het hoofdkantoor aanstuurde – heel erg miste. “Thijs is voor mij een heel belangrijk persoon in mijn leven geworden. Bij hem kan ik altijd terecht, vooral om mijn gevoel en emoties te delen.”

 

Het werken in de lunchzaak vond Jeroen erg leuk, maar ook op kantoor vermaakt hij zich goed. “Ik vind het leuk om telefoontjes te plegen en leer iedere dag weer bij. Ik heb veel lieve collega’s en ik ben dankbaar dat ze me zo goed helpen. Ze hebben een bijzonder plaatsje in mijn hart.”

bottom of page