_SV_7125_edited.jpg

Eindelijk! Onze eigen 

Lang gekoesterde droom

"Dit is een langgekoesterde droom die uitkomt en bovendien iets waarmee we een voorbeeld willen zijn voor andere ondernemingen in Nederland", vertelt Thijs Swinkels, oprichter en mede-eigenaar van de Brownies&downieS formule. Hij vervolgt: "Wij vinden het erg vreemd dat iedereen in Nederland kan studeren, maar juist de mensen die het meeste baat hebben bij onderwijs hierin worden overgeslagen. Onze bijzondere medewerkers zitten vaak op dezelfde basisschool als middelbare school, in hetzelfde gebouw met dezelfde klasgenoten. En het meest pijnlijke van dit onderwijssysteem is dat je op 16-jarige leeftijd een stage moet kiezen en op 18-jarige leeftijd stopt het onderwijs gewoon. Toen ik dit in 2010 voor de eerste keer hoorde, kon ik het bijna niet geloven dat wij dit zo georganiseerd hebben in Nederland."

Dit jaar viert de formule haar 10-jarig bestaan. "We zijn de afgelopen jaren hard gegroeid, maar hebben de laatste jaren een enorme professionaliseringsslag gemaakt. En deze stap is een volgende stap in onze ambitie om een springplank te zijn tussen het speciaal onderwijs en de reguliere arbeidsmarkt."

Mini restaurant

Thijs voerde hierover de afgelopen maanden gesprekken met Stefan van de Ven, eigenaar van de Noordkade. Thijs: "Hij stond direct open voor onze plannen en samen hebben we de plannen verder uitgewerkt." In de Brownies&downieS academy, die onder het hoofdkantoor en naast Pieperz komt te zitten, is een mini-restaurant gevestigd inclusief een professionele keuken. Hier kunnen de bijzondere medewerkers in de toekomst verschillende trainingen volgen zoals een barista training of een hygiëne training. "Aan het eind van de training ontvangt iedere deelnemer een officieel Brownies&downieS diploma, welke aantoont dat ze de cursus vol positieve energie voltooid hebben."

academy.png